Veiligheid in de bouw

Terug naar overzicht

Al jaren is de bouw een van de meest risicovolle sectoren om in te werken. Het is dus belangrijk om te zorgen voor je veiligheid wanneer je in deze sector werkzaam bent. Dit begint met het doornemen van de arboregels op de werkvloer. Hieraan moet je werkgever voldoen, maar een deel van de arboregels werkt alleen wanneer jij deze ook in de praktijk brengt. De arboregels liggen vast in het arbobeleid van het bedrijf waarin je werkt.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) voor veilig werken

Wanneer je veilig aan het werk wilt in de bouw, is het onder andere belangrijk dat je gebruikmaakt van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Deze zijn er om je te beschermen tegen ongelukken waardoor je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt kunt raken. Of erger. En niet alleen het achterwege laten van PBM’s, maar ook het verkeerd gebruik ervan kan voor ongelukken zorgen. Een aantal voorbeelden van PBM’s:

  • Hoofdbescherming, zoals een veiligheidshelm of stootpet. Deze is verplicht op een bouwplaats.
  • Gehoorbescherming, zoals speciale oordoppen of oorkappen. Werk je op een plek waar het geluidsniveau boven 80 dB uitstijgt? Dan moet je gehoorbescherming gebruiken.
  • Oogbescherming, zoals veiligheidsbrillen of gelaatsmaskers. Deze dien je te dragen wanneer je werkzaamheden uitvoert die schade kunnen toebrengen aan je ogen, zoals hak- en breekwerk, maar ook tijdens het lassen.
  • Adembescherming, zoals stof- of dampmaskers. Ook via je luchtwegen kun je gezondheidsschade oplopen. Bijvoorbeeld door verontreinigde lucht door rook, nevel, stofdeeltjes, gassen en dampen.
  • Handbescherming, zoals thermohandschoenen of lashandschoenen. Je werkt veel met je handen wanneer je in de bouw werkt en het is belangrijk om deze te beschermen tegen extreme temperaturen of tijdens werkzaamheden zoals lassen.
  • Voetbescherming, zoals vloeistofdichte, slip- en slijtvaste werkschoenen. Draag het voorgeschreven schoeisel om gezondheidsschade door bijvoorbeeld vallend of lekkend materiaal te voorkomen.
  • Valbescherming, zoals valbeschermingssystemen en valbeschermingsproducten. Dit om ongevallen tijdens het werken op grote hoogte te voorkomen. Houdt je goed aan de voorschriften op het gebied van valbeveiliging.

Maak niet alleen gebruik van deze persoonlijke beschermingsmiddelen, maar leer ook goed hoe ze werken door de gebruiksaanwijzing door te nemen. Want wanneer bijvoorbeeld een veiligheidslijn niet goed staat afgesteld, heeft de maatregel niet veel zin meer. Past een harnas, bril of andere PBM niet goed, breng je werkgever hier dan van op de hoogte.

Veilig werken in de bouw begint bij jezelf

Ten slotte kun je de veiligheid in de bouw helpen verbeteren door ook voor elkaar een oogje in het zeil te houden. Let op je collega’s en spreek elkaar aan over veiligheid wanneer dat nodig is. Bespreek veiligheid met elkaar. Je bent ten slotte niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid als je in de bouw werkt, maar ook voor die van anderen.

Openstaande vacatures

Ben jij op zoek naar een werkgever waar veiligheid voorop staat? Bekijk dan snel onze vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde vakmensen.

Meer informatie

Wil je meer weten over werken bij Jansen & De Wit? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact