Denk jij erover om ZZp-er te worden?

Steeds vaker horen we mensen zeggen dat ze erover nadenken om ZZP-er te worden. Veel mensen zien bij dit besluit een groot aantal voordelen van het ZZP-er zijn ten opzichte van een baan hebben in loondienst. Maar zijn deze gedachtes wel terecht? Wij willen graag een aantal zaken voor je uitlichten en de voor- en nadelen aan je laten zien voordat je de keuze maakt om ZZP-er te worden.

Vrijheid als zelfstandige

Eén van de grootste drijfveren om ZZP-er te worden is de vrijheid die je als eigen ondernemer hebt. Je kiest zelf welke klussen je wanneer aanneemt en welke juist niet. Hierdoor ben je baas over je eigen agenda. Op deze manier is geen enkele klus hetzelfde en heb je als ZZP-er veel afwisselend werk. Let er wel op dat voldoet aan het minimaal aantal uren dat je als ZZP-er per jaar moet realiseren én dat je meerdere opdrachtgevers hebt.

Hoger uurtarief ZZP-er vs financiële risco’s

Als ZZP-er kun je een hoger uurtarief vragen dan het uurtarief dat je in loondienst zou verdienen. Maar welke financiële risico’s loop je als ZZP-er?

 • Als er geen werk is, word je niet doorbetaald
 • Als je ziek bent, word je niet doorbetaald
 • Je betaalt zelf de sociale lasten
 • Je betaalt zelf je pensioenpremie
 • Je opdrachtgever betaalt geen vakantiedagen of vakantiegeld

Vanwege deze risico’s is het in loondienst soms makkelijker om meer over te houden dan wanneer je als ZZP-er aan de slag gaat. Hierdoor raden we het aan om een goede kostprijsberekening te maken en alle (onvoorziene) risico’s en kosten in ogenschouw te nemen.

Onbetaalde uren

Als ZZP-er stopt het werk niet als de klus geklaard is. Je moet ook tijd vrij maken om op zoek te gaan naar nieuwe opdrachten. Je gaat bijvoorbeeld naar netwerkborrels of drinkt regelmatig een kopje koffie met een potentiële opdrachtgever. Dit zijn werkuren, maar je krijgt er geen geld voor. Daarnaast moet je ook voldoende tijd nemen voor je administratie denk dan aan: uren bijhouden, offertes opmaken, facturen sturen. De administratie voorbereiden voor de boekhouder om ieder kwartaal op tijd de BTW-aangifte te kunnen indienen.

Wel de vrijheid van een ZZP-er maar geen financiële risico’s?

Door het zeer uitgebreide klantenbestand van Jansen & De Wit (meer dan 700 klanten in verschillende regio’s) is het aanbod in afwisselende werkzaamheden groot. Binnen onze detachering richten we ons op langdurige opdrachten en projecten net zoals jij als ZZP-er ook zou doen. Dit houdt in dat wanneer je medewerker bent bij Jansen & De Wit wij snel kunnen schakelen op het moment dat een opdracht of opdrachtgever niet bij jou past. Onze planning krijgt dagelijks diverse aanvragen binnen waardoor er een divers aanbod aan opdrachten beschikbaar is. Vrijheid genoeg binnen Jansen & De Wit.

Voordelen

 • Je bent eigen baas en bepaalt zelf hoe en wanneer je opdrachten uitvoert. Je kiest zelf je opdrachtgevers, hierdoor heb je afwisselend werk.
 • Je uurtarief is vaak hoger dan wanneer je in loondienst werkt.
 • Als je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur
  betaal je minder belastingen gedurende maximaal 3 jaren in de eerste 5 jaren van het ondernemerschap
 • De hoogte van de aftrek wordt vanaf heden jaarlijks afgebouwd door de overheid.

Nadelen

 • Je bent niet verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid, dit moet je zelf regelen.
  Je bouwt geen pensioen op.
 • In de praktijk dien je de werkzaamheden aan te nemen van je opdrachtgever voor een van tevoren afgesproken prijs.
 • Je bent eigen baas en dus
  aansprakelijk voor eventuele schade en het niet nakomen van afspraken.
 • Debiteurenrisico; je hebt financiële risico’s als jouw opdrachtgever(s) jou niet betalen en/of er een betalingsdispuut is.
 • Liquiditeit; jouw opdrachtgevers betalen op een (veel) later moment, dan dat jij jouw eigen inkoopfacturen moet voldoen. Dit heeft impact op jouw liquiditeit.
 • Je administratie moet je zelf bijhouden of uitbesteden aan een boekhouder of accountant.
  Je ontvangt geen nettobedrag: over je winst moet je nog belasting afdragen.
 • Je mag niet voor slechts één of twee opdrachtgevers werken. Je dient continu voor meerdere opdrachtgevers te werken, anders ziet de fiscus dit als een verkapt dienstverband met alle mogelijke gevolgen voor jou en jouw opdrachtgever (naheffingen).
 • Je moet je eigen gereedschappen, auto en eventueel een aanhanger kopen voor het uitvoeren van je “eigen” werkzaamheden.

Je moet een goede kostprijsberekening maken. Vaak worden kosten zoals gereedschappen, keuringen, onderhoud en belastingen van auto en materiaal vergeten en niet doorberekend aan de klant.

Waarom Jansen & De Wit?

Wanneer je bij Jansen & De Wit werkt zijn dit allemaal zaken waar jij je als medewerker geen zorgen over hoeft te maken. Werken bij ons betekent dat er een organisatie achter je staat met meer dan 20 jaar ervaring. Binnen onze organisatie staan “onze medewerkers” centraal en werken we met een zeer persoonlijke benadering.

Wil jij nou de vrijheid van een ZZP-er zijn maar met de zekerheid van het werken in loondienst en dat alles zonder je druk te hoeven maken om randzaken?

Neem dan contact met ons op. We gaan graag met jou in gesprek.