3 maart: Dag van het Gehoor

Dag van het gehoor

Wat zeg je? Sorry, ik had mijn gehoorbescherming nog in!

3 Maart, de Internationale Dag van het Gehoor, een dag die ons eraan herinnert dat we onze oren serieus moeten nemen, vooral in onze line of business, waar gehoorverlies op de loer ligt! Als vakman loop je toch een verhoogd risico op gehoorschade als je niet de nodige maatregelen nemen. Spits je oren, eh ogen want wij behandelen in dit artikel hoe jij gehoorverlies kunt voorkomen.

Gehoorschade: een sluipende bedreiging

Gehoorbescherming is heel belangrijk om je oren te beschermen tegen harde geluiden. Onze oren zijn kwetsbaar en kunnen beschadigd raken door langdurige blootstelling aan luide geluiden. Daarom is het dragen van gehoorbescherming essentieel, vooral op plaatsen waar veel lawaai is, zoals bouwplaatsen en fabrieken of bij het gebruik van machines.

Gehoorschade kan leiden tot diverse gevolgen, waaronder slechthorendheid, oorsuizen en overgevoeligheid voor geluid. Daarnaast kan het zowel de mentale als fysieke gezondheid beĆÆnvloeden, variĆ«rend van duizeligheid en een verhoogde hartslag tot concentratieproblemen en slaapstoornissen. Gehoorschade is onomkeerbaar en onbehandelbaar!

Wanneer is gehoorbescherming verplicht?

Een werknemer dient gehoorbescherming te dragen als de gemiddelde dagelijkse blootstelling aan geluid hoger is dan 85 dB(A). Het risico op lawaaislechthorendheid voor werknemers begint al bij een geluidsniveau van 80 dB(A), waardoor de werkgever volgens de Arbowet gehoorbescherming moet aanbieden bij waarden boven deze drempel. Deze verplichting moet ook worden opgenomen in de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), waarbij passende maatregelen moeten worden genomen.

Bij een geluidsniveau van 83 dB(A) is het volume twee keer zo hoog, en mag een werknemer slechts 4 uur zonder gehoorbescherming werken. Tijdens deze 4 uur mag er geen onacceptabel groot risico op gehoorschade bestaan, en in de overige 4 uur mag er geen hoog geluidsniveau meer voorkomen.

3 soorten gehoorbescherming:

  • Gehoorkappen
    Gehoorkappen worden gedragen als een koptelefoon. Als deze de oren goed omsluiten, dan is een demping met 30 dB(A) mogelijk. Let er wel op; het dragen van gehoorkappen kan verhitting van de oren veroorzaken.
  • Oorpluggen en dopjes
    Het nadeel van oorpluggen is dat ze vaak niet goed in het gehoorkanaal ingebracht worden, waardoor onvoldoende demping optreedt en dus gehoorschade kan ontstaan. Oorpluggen en dopjes worden in het oor gedragen en kunnen ook oorklachten veroorzaken.
  • Otoplastieken
    Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen die ook een demping kunnen bieden van 30 dB(A). Meestal worden ze echter afgestemd op de demping die noodzakelijk is op de werkplek, zodat ze niet meer dempen dan strikt noodzakelijk. Hierdoor stijgt het draagcomfort. Wel moeten de otoplastieken jaarlijks worden gecontroleerd op lekkage en voldoende dempende eigenschappen.