Mag ik buitenlands personeel in dienst nemen?

Ja, onder voorwaarden mag je een werknemer uit het buitenland in dienst nemen. Wel moet je voor bepaalde functies eerst personeel zoeken binnen de Europese Unie (EU). Als werkgever ben je referent voor de werknemer. Dat betekent dat je hem of haar naar Nederland haalt. Als werkgever regel je het visum, de verblijfsvergunning en de werkvergunning.

Wanneer is er een werkvergunning nodig?

EU-burgers hebben geen werkvergunning nodig in Nederland. Komt jouw werknemer uit een van de landen uit onderstaande lijst? Dan heeft hij of zij geen visum, verblijfsvergunning of werkvergunning nodig.

 • BelgiĆ«
 • Bulgarije
 • Cyprus
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Estland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Ierland
 • IJsland
 • ItaliĆ«
 • KroatiĆ«
 • Letland
 • Liechtenstein
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Nederland
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • RoemeniĆ«
 • SloveniĆ«
 • Slowakije
 • Spanje
 • TsjechiĆ«
 • Zweden
 • Zwitserland

Vrijstelling voor vluchtelingen uit OekraĆÆne

Voor werknemers uit OekraĆÆne hoef je op dit moment geen werkvergunning aan te vragen. Door de recente oorlog vallen vluchtelingen uit OekraĆÆne onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Wil je een werknemer uit OekraĆÆne in dienst nemen? Dan moet je dit wel bij het UWV melden.

BSN-nummer aanvragen bij het RNI-loket

Nieuwe werknemers uit het buitenland kunnen zich gratis inschrijven bij 1 van de 19 RNI-loketten in Nederland. Bij de meeste loketten moet je eerst bellen voor een afspraak. Houd er rekening mee dat de wachttijd op dit moment erg lang is. Jouw medewerker moet vervolgens zelf naar het betreffende RNI-loket gaan. Ze moeten daarbij een geldig identiteitsbewijs meenemen. Dus een paspoort of identiteitskaart. Een rijbewijs is in dit geval niet voldoende.

Spreekt de betreffende medewerker geen Nederlands, Engels of Duits? Dan moeten ze een tolk meenemen. Als alles akkoord is dan schrijft de betreffende gemeente waar het RNI-loket zich bevindt, de medewerker direct in. De medewerker krijgt direct een uittreksel mee. Een BSN-nummer wordt ook direct verstrekt. Dit nummer heeft jouw medewerker nodig bij contact met de Nederlandse overheid.

Hulp nodig bij alle procedures?

Je moet als werkgever veel zelf regelen bij het in dienst nemen van buitenlands personeel. Wil jij vakmensen uit het buitenland aannemen maar vind je het lastig of te veel werk? Bij Jansen & De Wit hebben we ruime ervaring met de procedures rondom buitenlands personeel. Bovendien kunnen we via detachering of Payroll de werknemer snel en flexibel voor je inzetten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem direct contact met ons op.