Veranderingen rondom je energierekening

Veranderingen rondom je energierekening

Het is het gesprek van de dag: de energierekening. Velen hebben of krijgen een fiks hogere energienota, als gevolg van de gestegen energieprijzen.
Vanuit de overheid is een aantal maatregelen aangekondigd, om de gestegen kosten voor een deel te compenseren. Dit verandert er voor je energierekening:

 1. Voor iedereen: extra korting op de energiebelasting
  Iedereen die energie gebruikt, betaalt energiebelasting. Deze belasting betaal je via je energierekening. De overheid gaat in 2022 deze korting verhogen met € 225 waarmee de totale korting op € 785 komt. Deze korting geldt voor iedereen, ongeacht hoeveel energie je verbruikt en zie je verwerkt op de jaarlijkse energie eindafrekening.
 2. Daling belasting op stroomverbruik
  De energiebelasting op elektriciteit daalt met 5,7 eurocent per kWh excl. BTW. Daarnaast is per 1 juli 2022 de BTW op energie verlaagd van 21% naar 9%. Hoeveel dit scheelt is voor iedereen verschillend, omdat dit afhangt van het stroomverbruik.
  Bij een gemiddeld verbruik van 2.384 kWh per jaar daalt de energiebelasting met ongeveer € 170.
 3. Belasting op gasverbruik stijgt; BTW op gasverbruik daalt. De komende jaren wordt de energiebelasting op gas steeds hoger. De stijging in 2022 is 2 eurocent per m3. Met deze stijging hoopt het kabinet het gasverbruik onder huishoudens verder terug te dringen en andere verwarmingsbronnen, die gebruik maken van elektriciteit, aantrekkelijker en goedkoper te maken. Per 1 juli 2022 is de BTW op gas verlaagd van 21% naar 9%, als extra maatregel om de hoge energieprijzen te compenseren.

Let op: de tarieven voor gas en stroom bestaan uit 2 delen:
1) de marktprijs
2) de energiebelastingen.
De marktprijs is flink gestegen, waardoor je uiteindelijke meer kwijt bent aan energie. De verlaging van de energiebelasting compenseert dit maar ten dele. Heb jij een hoger gasverbruik dan gemiddeld, dan stijgt jouw energierekening harder dan gemiddeld en valt de compensatie lager uit.

 1. Energietoeslag : extra compensatie als je weinig verdient of een uitkering hebt
  Mogelijk kom je in aanmerking voor extra compensatie; de zgn. energietoeslag. Deze toeslag bedraagt € 1300.
  Je kunt de toeslag aanvragen bij de Gemeente als je onder deze inkomensgrens zit:

 

Let op dit zijn bedragen per maand!
Huishoudens met schulden hebben direct profijt van de tegemoetkoming. Er mag door schuldeisers namelijk geen beslag worden gelegd op een tegemoetkoming via de bijzondere bijstand.
Heb je al een energietoeslag ontvangen op basis van de oude bedragen, dan krijg je het resterende bedrag automatisch op je rekening en hoef je geen nieuwe aanvraag te doen.

Wil of zoek je meer informatie?

Dit zijn enkele nuttige sites:

https://Geldfit.nl

 

https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/aom/Energiebelastingen_2022

 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-de-energietoeslag-aan